Hongarije is een democratie, ook voor de niet-Hongaar

Zondag 12 oktober mochten we stemmen in Hongarije voor de burgemeester, gemeenteraad en voor het districtsbestuur (Provinciale Staten). Wij werden allen in ons eigen dorp hartelijk verwelkomt in het gemeentehuis (Község Önkormányzata) om te stemmen.

Eén van ons kon kiezen uit één burgemeester (mocht er maar één aangekruist worden), vier gemeenteraadleden (mochten er vier aangekruist worden) en één politieke partij voor het district. De eerste twee waren niet zo moeilijk gezien het goede bestuur van de zittende burgemeester. De stemming was daarom een bevestiging van het goede bestuur. 

Het bestuur is hier lokaal en dicht bij de mensen. We spreken hier over een burgemeester en gemeenteraad bij dorpen van 100 tot 200 inwoners. Men kent elkaar, weet de achtergronden, kortom: dicht bij het volk. Hongarije is een democratie.

De westerse media schrijft veel over de Hongaarse politiek, maar deze is tenminste wel dicht bij de mensen. Wij kunnen de bestuurders aanspreken op hun functioneren en dat is wat een volksvertegenwoordiging nodig heeft.

Momenteel worden de stemmen geteld, maar wij hebben vertrouwen in de stem van het volk.

Als inwoner mag je direct meedenken in de Hongaarse politiek, Hongaar of buitenlander