Huis kopen

De wetgeving rondom het kopen van een huis in Hongarije is de afgelopen twintig jaren sterk veranderd. Onze makelaars kunnen u tevoren vertellen hoe het kopen van een huis in Hongarije in zijn werk gaat. Tevens bieden wij begeleiding tijdens het gehele aankooptraject in eenvoudig Nederlands.

Hoe gaat het kopen van een Hongaars huis nu eigenlijk in zijn werk?


Op onze website www.droomhuishongarije.nl staat het actuele Hongaarse huizenaanbod. U kunt daarop zoeken op prijsklasse en type vastgoed, doormiddel van de zoekmachine links op de website. Alle huizen op deze website hebben speciale ID-nummers waarmee uw woningen eenvoudig terug gevonden kunnen worden. Tijdens uw zoektocht op onze website, kunt u contact opnemen met ons kantoor in Hongarije. Dit kan per e-mail, telefonisch en zelfs met de gratis internet-telefoon Skype. Wij gebruiken de Skype-naam: droomhuishongarije. Voeg ons daarmee gerust toe.

Als u uw woonwensen aan ons bekend maakt, kunnen wij een aantal huizen adviseren die mogelijk bij uw wensen aansluiten. Wij geven advies en attenderen u op mogelijke gebreken aan een woning. Het is namelijk niet zinnig als u met verkeerde verwachtingen naar Hongarije komt om huizen te bezichtigen. Geleidelijk worden uw wensen bij ons duidelijk en weet u meer en meer waar u aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn. Het is meestal niet zinnig om meer dan vijf huizen te gaan bekijken. U ziet dan door de bomen het bos niet meer. Daarom vinden wij goed vooronderzoek erg belangrijk. Wij willen namelijk het juiste huis bij de juiste koper brengen.

"Uw droom is ons werk"

Samen met een medewerker van ons kantoor maakt u een bezichtigingsafspraak. Bezichtigingen zijn bij ons kosteloos. U kunt ook een oriëntatie route maken met onze Nederlandse makelaar door een gebied dat uw interesse heeft. Dit laatste is niet kosteloos, maar wel heel nuttig als u nog niet eerder in Hongarije bent geweest. Onze makelaars kennen allerlei leuke plekjes en routes die zelfs veel Hongaren niet kennen. Verder kunnen wij u kosteloos helpen bij het vinden en reserveren van een accommodatie, zoals een vakantiehuis in Hongarije. Liesbeth en Gerard Vertegaal te Büssü die bekend zijn van het televisieprogramma "Ik Vertrek" geeft minimaal 35% korting op het verblijf in hun appartement of vakantiewoning in Hongarije, als u met ons huizen gaat bezichtigen. Zij vertellen u graag alles over het wonen en leven in Hongarije.

Tijdens de bezichtigingsdag neemt onze makelaar die de bezichtigingen begeleidt de tijd voor u. Wij kijken niet op ons horloge, maar besteden liever de tijd voor het beantwoorden van uw vragen. Het is belangrijk dat u de tijd heeft een gevoel bij de huizen te krijgen, dat u tijd heeft om foto's of een video te maken en weet wat de gebreken aan een woning zijn. Onze makelaar schroomt niet u te wijzen op de gebreken.
 
Mocht u besluiten een huis te willen kopen, dan vinden wij het belangrijk dat u dit besluit weloverwogen neemt. Vraag gerust nog één of twee bezichtigingen voor het huis aan. Een tweede en derde keer ziet u bepaalde zaken die u de eerste keer over het hoofd heeft gezien.

"U koopt maar één keer uw eerste huis in Hongarije!"

Als u over zou willen gaan tot de aankoop van een huis in Hongarije, start een bemiddelaar van Droomhuis Hongarije de onderhandeling tussen u en de verkopende partij. Onze Hongaarse makelaar controleert nogmaals bij het kadaster wie de eigenaar of eigenaren van het onroerend goed zijn en of er schulden of een hypotheek op zijn. Op die manier komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. De informatie die onze makelaar bij het kadaster heeft opgevraagd, wordt ook gebruikt bij het bemiddelen van de koopprijs. Besluit u met onze begeleiding vastgoed buiten ons aanbod te kopen, dan stellen we een uitgebreid onderzoek in. Hiervoor vragen wij vaak een voorschot, om in de kosten van dit onderzoek tegemoet te komen. Tot de koop gesloten is, is namelijk alles geheel vrijblijvend. Door bemiddeling met de verkoper wordt samen met u een aankoopprijs overeengekomen en de voorwaarden omtrent de koop besloten. Soms duurt dit een paar uur, maar het kunnen ook langdurige onderhandelingen worden die enkele dagen in beslag nemen. Gelukkig hoeft u zich nergens druk om te maken, want wij zijn er voor u als koper.

Als de aankoopprijs overeen gekomen is, is het in Hongarije gebruikelijk dat de koper ongeveer 20% van de koopsom aanbetaalt. Na de aanbetaling is de verkoper verplicht om het object uit de verkoop te nemen. Wij zullen dan per direct het adverteren van de woning staken en eventueel geplande bezichtigingen met andere kijkers afzeggen. Normaliter worden dan ook gelijk de kosten van de makelaar en de advocaat betaald of onze makelaar verzoekt om een voorschot om zaken in werking te stellen.

Het kan zijn dat u niet bij de koop in Hongarije aanwezig kunt zijn. Onze advocaat kan één van onze medewerkers machtigen, om u tijdens de koop te vertegenwoordigen. Hier brengen wij geen extra kosten voor in rekening. Mocht u die machtiging in België of Nederland willen ondertekenen, dan dient u dat bij het Hongaarse consulaat in Den Haag te doen. Daar betaald u per te legaliseren handtekening 30,- euro. Legaliseren wil zeggen dat uw handtekening door de Hongaarse wet herkend wordt. Het is in dat geval goedkoper om deze machtiging voor vertrek naar Nederland in Hongarije op te laten stellen en te ondertekenen.

Als u wel in Hongarije bij de koop aanwezig wil en kunt zijn, dan geeft onze advocaat u een mondelinge toelichting op het door hem opgestelde koopcontract. U kunt dan ook vragen stellen en wij kunnen eventueel het één en ander toelichten, mocht dit willen. Binnen twee weken na het ondertekenen van het koopcontract ontvangt u van ons kosteloos een schriftelijke vertaling van het koopcontract in het Nederlands.

Droge stempel van de advocaat (ügyvéd)
Betaling van de koopsom gebeurt onder toeziend oog van de advocaat. Dit kan op de manier zoals u dit met de verkoper overeengekomen bent. Na de betaling wordt het koopcontract door de advocaat gecontrasigneerd. Dit betekend dat door zijn handtekening, "natte" stempel en "droge" stempel hij zegt dat hij getuige is geweest van de ondertekening van de koper en de verkoper, van de betaling van de koper en dat de verkoper de gehele koopsom in ontvangst heeft genomen.

Mocht de koop tot stand komen door huurkoop. Dan wordt er eerst een voor-koopcontract opgesteld. Hierin staan de afspraken van onder andere de betalingstermijnen. Wanneer aan alle afspraken in dit voor-koopcontract voldaan zijn, wordt het definitieve koopcontract opgesteld en door alle partijen ondertekend.

In het koopcontract staat onder andere:
- wie de verkoper is,
- wie de kopers zijn,
- het vastgoed dat van eigenaar wisselt,
- het aankoopbedrag,
- afspraken over de betaling,
- datum van oplevering van het vastgoed,
- of het vastgoed gemeubileerd of ongemeubileerd opgeleverd wordt,
- dat de verkoper de koper een Europees Energielabel verschuldigd is,
- en andere afspraken tussen koper en verkoper.

Na betaling van de volledige aankoopsom schrijft de advocaat het huis over op uw naam bij het Hongaarse kadaster (Földhivatal). Binnen twee maanden ontvangt u bericht van het kadaster en bent u de trotse eigenaar van een Hongaars droomhuis of ander onroerend goed in Hongarije.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact op met één van onze makelaars op ons kantoor. Wij helpen u graag verder.