Met uw hond op vakantie in Hongarije

Aan welke regels dient u zich te houden?
Uw hond dient een geldige rabiës enting te hebben gehad minimaal 21 dagen voor vertrek naar Hongarije. Daarnaast heeft uw hond een chip nodig en een Europees Paspoort.

In Hongarije
Uw hond is welkom in het openbaar vervoer, in veel gevallen met een muilkorf. Kleine honden mogen ook worden meegenomen in een reismand. In grote steden heb je aangewezen honden gebieden waar de honden ook mogen loslopen. Bij het Balatonmeer zijn honden verboden. Ook zijn honden niet welkom in restaurants maar mogen ze wel worden meegenomen naar het terras.
Blindengeleidehonden zijn in Hongarije overal welkom.

Hondenvoer
Hondenvoer kan in de lokale supermarkt gekocht worden of in dierenwinkels of bij de dierenarts. Dezelfde merken zijn te koop als bij ons en daarnaast ook lokale supermarkt merken. Voor degene die vers vlees voeren aan de honden, je hebt kwaliteit vers vlees bij de dierenwinkels voor ongeveer €0.40 per kg. Bij de slager verkopen ze ook speciaal grote botten voor honden, die kosten 100 forint per kg.

Dierenartsen
In Hongarije heb je geen verzekering voor dieren zoals in Nederland omdat de kosten van de dierenarts veel lager liggen. Je kunt de dierenartsen online vinden via deze linken:
https://www.google.hu/maps/search/%C3%A1llatorvos/@46.3705493,18.503844,8z?hl=hu

http://vet.info.hu/nyilv.htm

Ziektes onder dieren
De grootste kwalen die heersen in Hongarije voor honden zijn de ziekte van Lyme verspreid door teken en tekenkoorts (babesiose). In Hongarije houden ze een online databank bij om te zien hoeveel honden er zijn gebeten door een teek in welke regio. Mensen kunnen hier zelf een beet toevoegen. Hier kunt u dus ook checken of de regio waar u heen gaat veel tekenbeten zijn geweest of niet.
http://www.kullancsterkep.hu/terkep.html
Het is altijd verstandig om uw hond preventief te behandelen met een honden 'on-spot'.
Daarnaast adviseren Hongaarse dierenartsen honden te enten tegen de ernstigste ziektes zoals hepatitis, parvo, hondsdolheid, leptospirose.

Uw hond vermist tijdens vakantie
Meld dit meteen bij de lokale dierenarts. Er is een online databank met gechipte dieren, echter hebben dierenartsen alleen complete toegang hiertoe. http://www.petvetdata.hu/
Daarnaast kunt u net zoals in Nederland briefjes ophangen. Daarnaast zijn er enkele websites vermiste en gevonden honden:
http://ebtelep.hu/ dit is een opvang geregeld door de Hongaarse staat. Dieren worden hier 2 weken bewaard voordat ze ter adoptie worden afgestaan of naar het dodingsstation gaan.
http://elveszettkutyak.hu/ een database voor vermiste en gevonden honden
http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=7&lang=en dit is een opvang waar geen enkel die dood gaat, georganiseerd door een heel groot aantal vrijwilligers die ook met name via Facebook honden aanbieden ter adoptie.
http://www.feherkeresztliga.hu een opvang met een online database voor gevonden en vermiste dieren.
http://www.elveszettallatok.hu/ een liefdadigheidsinstelling waar dierenartsen hulp bieden en daarnaast worden er gevonden en vermiste honden geregistreerd.
In veel plaatsen in Hongarije lopen honden gewoon los dus niet elke loslopende hond is een straathond of vermiste hond.